Τα πλεονεκτήματα μίας ανεξάρτητης εγκατάστασης θέρμανσης μέρος 1ο

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα μειονεκτήματα και τα προβλήματα που προκαλεί η εξάπλωση των ανεξάρτητων συστημάτων θέρμανσης και για τις κοινωνικές αδικίες τις οποίες δημιουργεί. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Αν πρόκειται για μία κατάσταση με τόσα μειονεκτήματα, τότε γιατί προτιμάται από χιλιάδες πλέον ιδιοκτήτες ακινήτων και διαμερισμάτων;

Μέσα από την σειρά αυτή θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε κάποια από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης τόσο για τον ιδιοκτήτη που το εγκαθιστά όσο και για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες μίας πολυκατοικίας.

Αρχικά θα αναφερθούμε στο ωράριο λειτουργίας της θέρμανσης. Με ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης μπορούμε να λειτουργούμε την θέρμανση του ακινήτου μας όποτε θέλουμε και όχι σε συγκεκριμένες ώρες που η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας έχει αποφασίσει. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα άδικα έξοδα όταν θερμαίνεται το σπίτι μας σε ώρες τις οποίες δεν βρισκόμαστε εκεί, ούτε αναγκαζόμαστε να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με το πρόγραμμα της κεντρικής θέρμανσης.

Βέβαια το συγκεκριμένο πλεονέκτημα το έχει και κεντρική εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης με ωρoμτρητές ή θερμιδομετρητές. Και πάλι όμως, η κεντρική εγκατάσταση έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα υπάρχει το πάγιο της κατανάλωσης που είναι ένα ποσοστό επί της συνολικής κατανάλωσης. Αυτό οδηγεί όσους χρησιμοποιούν την θέρμανση λιγότερο να έχουν υψηλότερο κόστος ανά ώρα ή ανά θερμίδα από όσους χρησιμοποιούν την θέρμανση περισσότερο. Το ακραίο σενάριο είναι για όσους ιδιοκτήτες δεν χρησιμοποιήσουν καθόλου την θέρμανσή τους και παρ’ ολ’ αυτά θα κληθούν να πληρώσουν πάγιο κατανάλωσης. Το δεύτερο πολύ σημαντικό μειονέκτημα της αυτόνομης κεντρικής θέρμανσης είναι ότι αν ανάψει την θέρμανση ένας μικρός αριθμός διαμερισμάτων, θερμαίνεται ένα λεβητοστάσιο ισχύος όσο το σύνολο της πολυκατοικίας για να θερμανθούν μόνο λίγα διαμερίσματα. Οπότε το καύσιμο που καταναλώνουμε είναι υπέρογκο σε σχέση με την απαιτούμενη ενέργεια που πρέπει να παραχθεί για να θερμανθεί το διαμέρισμά μας.

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της ανεξάρτητης θέρμανσης αποτελεί η αποφυγή της απώλειας θερμικής ενέργειας η οποία μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος. Πως συμβαίνει όμως αυτό; Όταν διαθέτουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης και το ενεργοποιούμε, ο όγκος του νερού που πρέπει να θερμανθεί για να ζεστάνει τα σώματα του σπιτιού μας είναι πολύ μικρότερος από ότι σε ένα κεντρικό λεβητοστάσιο. Επιπρόσθετα, δεν απαιτείται η μεταφορά του ζεστού νερού ακόμα και 6 ορόφους μακριά από το λεβητοστάσιο, με αποτέλεσμα να έχει χάσει θερμοκρασία όταν φτάνει μέσα στα σώματα του διαμερίσματός μας. Ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης θερμαίνει ακριβώς όσο νερό χρειάζεται και το ζεστό νερό δεν θα ακολουθήσει καμία διαδρομή από το λεβητοστάσιο στα σώματα, θα ξεκινήσει να ρέει άμεσα μέσα σε αυτά.

Το παραπάνω βελτιώνει σημαντικά και την ταχύτητα απόκρισης. Δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται από το άναμμα της θέρμανσης μέχρι να ξεκινήσουν να εκπέμπουν θερμότητα τα σώματα του διαμερίσματός μας είναι σχεδόν μηδενικός σε ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης, σε αντίθεση με ένα κεντρικό όπου παρατηρείται καθυστέρηση ακόμα και μεγαλύτερη των 15 λεπτών, ενώ ο καυστήρας καταναλώνει κανονικά καύσιμο σε αυτό το διάστημα.
Την επόμενη εβδομάδα θα αναφερθούμε σε μερικά ακόμα, πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης εγκατάστασης θέρμανσης σε σχέση με μία κεντρική εγκατάσταση.

Μέχρι τότε, παραμένουμε στην διάθεσή σας για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία και να σας βοηθήσουμε να μειώσετε το κόστος της θέρμανσής σας.

Μπορείτε να μας βρείτε μέσα από τα social networks παρακάτω ή στο γραφείο μας στο 210 52 49 074

facebook   twitter   google+   linkedin   Για την Κάπα Πι Α.Ε.
Φρουζάκης Θεοχάρης

TOP